måndag, maj 19, 2008

företagsklimatets betydelse

I veckan som gick presenterades Svenskt Näringslivs utvärdering av företagsklimatet i länets kommuner. Med några undantag är det en bekymmersam läsning för länets kommuner. Många går bakåt och många ligger långt ner på listan.
Man kan som kommunal företrädare reagera olika på detta, men för mig är det ett slags öppna jämförelser mellan kommuner. Hur bra är man på att möta företagens och företagarnas behov, vilket bemötande finns det, hur byråkratisk är man i myndighetsutövandet. En kommun ska i sitt agerande möta alla medborgare på ett bra sätt, inse att man är till för dem. Om företagsklimat mätningen visar brister i bemötandet så är det inte enbart företagare som drabbas utan också övriga medborgare. Därför är klimat mätningarna en allvarligt fråga eftersom det tar tempen på hur det står till och hur en kommun klarar sig i konkurrensen med övriga kommuner.

Nå hur gick det för min kommun - Emmaboda.... dåligt. Nära bottenplats och siffrorna går fortsatt åt fel håll. Detta röjer en allarlig utveckling som underminerar kommunens utveckling. Den socialdemokratiska ledningen fortsätter att visa sin inkompetens och oförmåga att tänka om och skapa en ny öppnare kultur och klimat i kommunen. Tyvärr kommer medborgarna och företagarna att få leva med det fram till valet 2010.

Inga kommentarer: