onsdag, juni 25, 2008

landstingspolitiker för vad+

I en ledare i dagarna diskuterar Barometerns Per Dahl om behovet av landsting och landstingspolitiker, hans enkla och kort slutsats att det finns det ingen. Det intressant är då att han drar den slutsatsen utifrån tesen att om man inför ett sk vårdvalssystem i primärvården och att det ska finnas sådan system i hela landet så har man sedan inget behov av landstingspolitik eller politiker för sedan finns ju inget kvar att politiskt pröva. Det är dock en märklig slutsats!

Om man ser det ekonomiskt så är det så att av landstingets ekonomi utgör primärvården ca 400 miljoner och den stor del av det skulle komma att beröras av en vårdvalslösning. Men resten knappa 5 miljarder återstår av verksamhet. Prioriteringar, avvögningar och satsningar i den ramen anser tydligen Barometerns ledarsida görs bättre av tjänstemän i slutna rum än av förtroendevalda i öppna beslutsforum. För det är ju alternativet. Man skulle ju kunna tänka sig en försäkringsapparat kring resten av sjukvården, problemet är ju att den innebär en tillväxt i administration som är ganska ansenlig, se exempelvis det amerikanska system som är sönderadministrerat och det är besluten fattas i slutna rum. Ett annat alternativ är förstatligande, men jag har väldigt svårt att se fördelarna för länsinvånarna i kalmar län med en sådan lösning. Ser man till de nuvarande statliga åtagandena så imponerar ju inte skötseln av dessa, jag skriver bara: Polisen, tingsrätterna, infrastrukturen för att nämna något att av det staten sköter på ett sätt som inte länsinvånarna så ofta är särskilt nöjda med.

Det är enkelt och helt legitimt att skjuta på oss landstingspolitiker, det är ju delvis därför vi är till... Men om man ska föra en seriös debatt på en ledarsida bör ju alternativet lyftas fram annars gör man det väldigt enkelt för sig. Därför Barometern - Per Dahl vad är alternativet till landstingen och oss landstingspolitiker som ger skäl att tro att vi får bättre vård till samma eller mindre pengar?

Inga kommentarer: