tisdag, september 02, 2008

vårdval för förnyelse

I dag presenteras på dn debatt en utvärdering av vårdvalet i stockholm. resultaten är i många avseenden bra eller mycket bra. Det har lett till att människorna i stockholm i allt högre grad är nöjda med vården. Detta är särskilt roligt eftersom sossarna har kritiserat systemet sönder och samman och påstått både det ena och det andra. Ännu roligare blir det att s i stockholm idag säger att vårdval är bra ( se dagens medicin) men vill ha ett annat ersättningssystem. Skönt det kan kanske hyfsa debatten.

Men men i vårt län verkar detta inte gått in hos sosseriet. De fortsätter att skrämmas och sprida osanningar både om oss i alliansen i kalmar län och våra kolleger i stockholm. Men att s i stockholm nu bejakar vårdvalet som en fördel för patienterna borde ju öppna för ett omtänk hos s i landstinget i kalmar län. Risken finns ju dock att prestigen sitter så hårt att man inte kan erkänna att man överdrivit och haft mindre rätt( snällt skrivet).

För mig som centerpatist är det självklart att när vi inför vårdvals lösningar i kalmar län så måste det göras på våra förutsättningar och våra behov. Det betyder att vi ska bygga vidare på det ersättningsystem som redan finns i länet och som alliansens införde förra perioden. Men samtidigt ska det stimulera fler till att öppna verksamheter i länets olika delar så att alla invånare i länet kan få en fast läkarkontakt, vilket man inte kan idag. Detta är tyvärr något som sosseriet i länet så här långt vägrar erkänna. Men det är trots allt ett faktum!

Nu väntar vi med spänning på s sidans omsvägning i länet, sedan kan vi nog hitta konstruktiva lösningar i vårt län.

Inga kommentarer: