söndag, oktober 19, 2008

Jag är vaken

I fredags publicerade Östra Småland ett debattinlägg från Anders Henriksson som bad mig vakna.... Nedan kan du läsa mitt svar! Men man kan inte annat än överraskas av den självgodhet som lyser igenom i Anders Henrikssons inlägg. Det är beklämmande!

Mitt svar:
Närmare hälften utan är det ok Anders Henriksson!

Landstingsstyrelsen ordförande försöker i ett sifferfyllt inlägg dölja det faktum att närmare 40 % av länets medborgare inte upplever sig ha en fast läkarkontakt. Varför är det viktigt? Jo enligt hälso-sjukvårdslagen är det en rättighet som varje medborgare har att ha en fast läkarkontakt. Det betyder att man vet vem man har som doktor, har en relation till henne eller honom och doktorn kan fungera som en lots genom vårdapparaten när så behövs. Men för Anders Henriksson är det inget problem att nästan 40 % i länet inte anser sig ha detta. Istället används en hel artikel till att sprida osanningar och felaktigheter om de landsting som med framgång försöker göra något åt sina bekymmer och nå bättre resultat. Vilket de gör!!

Några exempel:
Landstinget i Stockholm har sedan starten av vårdval Stockholm i januari i år ökat tillgången på en fast läkarkontakt. Sedan januari har det startats 21 nya vårdcentraler varav merparten i områden som varit mycket svagt servade under det tidigare vänsterstyret. 110 000 fler invånare har valt en egen läkare och det ökar för vare månad. Patienternas nöjdhet med vården ökar tydligt i Stockholm. Listan kan göras lång och oavsett vilka felaktigheter Anders Henriksson vill sprida så är resultaten mätbara fakta. Men de hjälper inte Kalmar län och dess invånare där närmare 40 % saknar en fast läkarkontakt och där ingen utveckling skett under de två år landstinget styrts av en vänstermajoritet. Jag vill därför uppmana Anders Henriksson att sluta tala om att du är nöjd – VAKNA – för de brister och svårigheter vi har i vårt län, annars kommer du innan denna mandatperiod är över ha förskingrat det guldläge du fick överta efter valet 2006.

Runt om i landet, oavsett politisk majoritet, förs en diskussion om hur man ska utveckla och förbättra primärvården. Oftast görs det under beteckningen vårdval eller något liknande. Huvudpoängen är att öka tillgängligheten och ge medborgaren en möjlighet att välja en fast läkarkontakt. Något som närmare 40 % förnekas i vårt län. För min del får man kalla denna utveckling av primärvården vad man vill – om bara resultatet är att det leder till önskade förbättringar. Utifrån den hälsoprofil som nu utvecklas i vårt län måste vi ta steget vidare och på Allianspartiernas initiativ togs ett sådant inriktningsbeslut på landstingsfullmäktige i somras. Men nu verkar inte Anders Henriksson och vänstergänget vara intresserade av att utveckla primärvården. Istället skrivs det ständigt om hur duktiga man är och att det finns inget att lära av andra, allt på temat ”kan själv bäst”. Det är djupt sorgligt! Det blir närmast parodiskt när Anders Henriksson annars ständigt talar om betydelse av att lära och bli bättre. Om han tror på det så borde den tesen också inkludera att se vad man kan lära av andra landsting som har en positiv utveckling och prövar nya idéer.

Jag är övertygad om att en vidareutveckling av primärvården, med en större möjlighet för nya vårdgivare att etablera sig inom ramen för ett godkännande från landstinget skulle kunna ge fler medborgare en fast vårdkontakt, här som i Halland, Västmanland och Stockholm. En satsning på utvecklad öppenvård på våra vårdcentraler så att man behöver göra färre besök på sjukhusen skulle öka förtroendet för primärvården i länet och samtidigt minska trycket på våra sjukhus. En redan bra primärvård kan bli bättre.
Så Anders Henriksson jag är VAKEN för medborgarnas problem med fast läkarkontakt, du verkar ha tappat kontakten eller somnat in av maktens självgodhet, det är bara att beklaga! Jag tar gärna en debatt DIREKT med Dig – välj en plats och tid så kan vi utförligt debattera utvecklingen av vården i länet!

Inga kommentarer: