fredag, december 19, 2008

Är välfärden hotad?

I dagarna presenterade SKL en ny prognos för skatteintäktsutvecklingen för kommuner och landsting 2009-2012. Det är en dyster läsning på många sätt. För landstinget i kalmar län innebär det jämfört med den budget vi tagit att intäkterna 2009 minskar med 94 miljoner, 175 miljoner 2010 och 225 miljoner 2011. Det är en så snabb omställning att det går inte att snabbt minska kostnaderna på det sätt som detta kräver. Men i perspektivet 2010 så kommer det säkert innebära förändringar i många landstinges organisationer. Många kommer dessutom att höja skatten!

Det finns fortfarande i många kommuner och landsting möjligheter att minska sina kostnader, den slutsatsen kan man dra när man ser hur olika saker kostar i olika delar av landet trots att det inte innebär några positiva skillnader i kvalitet. Resultaten är snarast tvärtom, dvs låga kostnader är ofta en indikation på bra kvalitet och bra tillgänglighet. Så den utmaning som kommunsektorn möter nu kan på flera håll innebära nödvändiga förändringar. Men det kan inte sägas gälla generellt. Så på flera håll kommer det innebära sämre service, särskilt på mindre orter, medborgarna får klara mer själva och urgröpt välfärd för dem som kanske behöver det bäst.

För att minimera riskerna för en skadlig skattehöjningskedja landet över som äter upp de viktiga skattesänkningar som Alliansregeringen gjort och för att förhindra en felaktig urgröpning av kärnan i välfärden - den kommunala och landstingskommunala välfärdsservicen, så måste man samla ihop sig och höja statsbidragen till kommunsektorn. Dessutom måste man sluta spela roulette med landstingen om läkemedelskostnaderna. Staten måste ta sin sedan tidigare överenskomna andel av kostnadsutvecklingen för läkemedel allt annat är skamligt. Om man inte gör det nu, så bör SKL överväga att säga upp avtalet med staten.

Inga kommentarer: