söndag, februari 15, 2009

Måtte detta leda till handling

Idag redovisas ånyo nya siffror som talar för att klimatutvecklingen i allt snabbare takt går åt fel håll. I en artikel på DN´s hemsida redovisas att utsläppsnivåerna av koldioxid har accelererat på 2000-talet. Inför de klimat och energi överläggningar som nu ska fortsätta på nationell nivå i Sverige vill jag utmana ALLA!
- Ta alla dessa signaler på allvar, fall inte för frestelsen att göra energifrågan till partitaktik utan inse att det nu finns läge för statsmannaskap och koncentrera arbetet på en lösning som gör att vi med säkerhet kan skapa ett hållbart energisystem som så snabbt som möjligt minimerar klimatpåverkande utsläpp.

Jag är fortfarande emot kärnkraft och kommer alltid tycka att det varit oetiskt och omoraliskt av vår generation att bygga fast sig i en energikälla som kommande generationer får ta ansvar för. Men vi byggde fast oss och har denna teknik nu, och kommer att använda den ( det är alla överens om såvitt jag förstår). Och jag tycker det är närmast komiskt att höra sosseföreträdare låta som om de alltid varit emot kärnkraft. Det var det partiet som byggde fast oss, och som skapade en linje två som vann folkomröstningen och som innebar att först en rejäl utbyggnad och sedan en avveckling. Det är det1980 som lett till att vi är där vi är.
Det politisk systemet i Sverige har inte klarat av att driva en sammanhållen och stabil energipolitik de senaste 30-åren, nu finns en chans och under klimathotet borde man samla sig till detta. Gör det! En idé till en kärnkraftskompromiss skulle ju kunna vara att sätta en effektbegränsning på kärnkraften, dvs den får inte totalt ge mer effekt till elsystemet än vad det gör idag om man bygger nytt. Det skulle betyda att ett ännu större utrymme skapas för vindkraft mm. En annan del av en kompromiss kan vara att säkerställa att mer av försäkringskostnaderna drabbar ny kärnkraft, det minskar möjligheterna att bygga nytt rejält. Visa nu klokskap kära nationella politiker - bli överens och förneka alla politiska cyniker möjligheten att säga "vad var det vi sa - de kunde inte"

1 kommentar:

Tänk själv/ Läsa i livet sa...

Christer; jag håller med dig om slutsatserna, men på vägen halkar du omkring i argumenten.

Du kan inte först säga: "fall inte för frestelsen att göra energifrågan till partitaktik" och sedan hävda att det var sossarna som byggde fast oss.

Vi har gemensamt skapat problemen, vi har en svårhanterad folkomröstning 1980, och vi har nu en kollision mellan klimatsmartness och säker energitillgång. Detta kräver verkligen gemensam sak - i det är vi eniga.